Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 26 sierpnia 2014

SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ

 
 
 
SKŁADNIKI :      5  kg ogórków, 1/2  kg cebuli,1/2 kg marchwi,1/2 kg czerwonej papryki, 5 łyżek soli.
 
ZALEWA : 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/ 2 szklanki octu 10 %
 
 
Wykonanie : Ogórki, marchew, paprykę , cebulę  obierz  i pokrój w plasterki . Wszystko razem wsyp do dużej miski.  Dodaj sól , wymieszaj i odstaw na 30 minut.  Następnie odcisnij z powstałego soku. Do nidużego garnka wsyp cukier, dodaj olej i ocet. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą  zalej warzywa  i  bardzo dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do słoików. Pasteryzuj po zagotowaniu 25 minut słoiki 0,5 litrowe , a litrowe 30 minut.
 
SMACZNEGO !

piątek, 15 sierpnia 2014

ODPOCZYNEK BOCJI WSPANIAŁEJ


 


DŻEM ZE ŚLIWEK RENKLOD




SKŁADNIKI : śliwki renklody,cukier, kilka jabłek.


WYKONANIE: Jabłka i śliwki umyj  i obierz. Śliwki wsyp do garnka i mieszaj żeby puściły sok. Mieszaj tak ,żeby się nie przypaliły. W razie konieczności podlej niewielką ilością wody. Wsyp cukru według  uznania i gotuj aż do zgęstnienia na  wolnym ogniu. Do drugiego garnka wsyp jabłka i  gotuj , aż powstanie z nich mus. Następnie dodaj do śliwek i mieszaj aż dżem będzie gęsty. Gorący dżem włóż do umytych słoików. Dobrze zakręć i postaw wieczkami do dołu. Pasteryzuj 25 minut słoiki 0,5 litrowe, a po dżemach 20 minut od chwili zagotowania.

SMACZNEGO !

środa, 6 sierpnia 2014

JEDZMY JABŁKA

 
 
 
 
Jabłka chronią przed zawałem , zaparciami , wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Powinno się zjadać przynajmniej dwa jabłka dziennie, jedno dla zdrowia , drugie dla urody. W owocach najcenniejsze to gniazda nasienne i skórka.. W nich jest najwięcej pektyn, które oczyszczają  nazszz organizm z substancji trujących. Pektyny usuwają z naszego organizmu  resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit.Jabłka zmniejszają  wchłanianie cholesterolu, a więc zapobiegają miażdzycy  i chronią przed zawałem. Jabłka zawierają kwasy takie jak jabłkowy i cytrynowy .Najwięcej w jabłkach jest witaminy C, która  wzmacnia układ odpornościowy. Jabłka  wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają także działanie moczopędne. Są bogatym źródłem potasu  i żelaza.
Z jabłek można wykonać wiele potraw ; soki,sałatki, ocet jabłkowy, ciasto, musy . Proponuję wykonanie  przecieru jabłkowego i dżemu jabłkowo- śliwkowego.
 
PRZECIER  JABŁKOWY
 
SKŁADNIKI : jabłka ,cukier do smaku.
 
WYKONANIE :  Jabłka umyj , obierz i drobno pokrój lub utzyj na tarce. Wsyp do garnka , mieszaj , żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodaj cukier  według uznania. Gorący przecier włóż do słoików i pasteryzuj , słoiczki 0,5 litrowe 25 minut, a słoiczki po dżemach 20 minut. Taki przecier zimą przydaje się do ciasta, lub do naleśników albo można posmarować chleb.




 
 
 
SMACZNEGO !
 


DŻEM ŚLIWKOWO- JABŁKOWY

SKŁADNIKI: Jabłka, śliwki, cukier




WYKONANIE ; Jabłka i śliwki umyj i obierz. Do garnka wsyp oddzielnie śliwki , odzielnie  pokrojone jabłka.  Owoce cały czas mieszaj żeby się nie przypaliły, jak potrzeba to wlej nieco wody. Gdy owoce będą już rozgotowane ,przesyp  je do jednego z garnków i dodaj cukru.  Cały czas mieszaj , aż masa będzie gęsta. Gorący dżem przelej do słoików i pasteryzuj  25 minut  słoiki 0,5 litrowe, a 20 minut słoiki po dżemach. SMACZNEGO!