Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 27 marca 2015

KSIĄŻKA EVE EDWARDS -,, ALCHEMIA MIŁOŚCI ''.








Książka opisuje o wielkiej miłości na dworze Tudorów. W  1582 roku  Will  Lacey  został hrabią Dorset, posiadał majątek po zmarłym ojcu. Majątek ten był w ruinie i dlatego powinien ożenić się z bogatą panną.  Na dworze Elżbiety I  było dużo takich panien , ale on zakochał się w Elie. Elie to bardzo ładna  i uczona dziewczyna, z hiszpańskim tytułem.Rodzina nalegała, żeby  Will poślubił  lady Jane, która była piękną i bogatą szlachcianką, ale hrabia  musiał wybrać - serce czy rozum . Czytając tą ksiażkę dowiecie się kogo wybrał hrabia i jak dalej potoczyły się losy bohaterów. 
        Książka Eve Edwards jest bardzo ciekawą książką  o miłości w trudnych czasach .  W czasach Elżbiety I  jest protestantyzm , ale także jest dużo katolickich szpiegów  i zagrożenie ze strony Hiszpanii.
Szlachcic  z dworu królowej, który zakochał się w dziewczynie z hiszpańskim tytułem wiele ryzykował.
       Książka mnie się bardzo podobała  i myślę , że zainteresuje każdego czytelnika.

środa, 18 marca 2015

MURZYNEK Z BITĄ ŚMIETANĄ.

                            

SKŁADNIKI : ciasto - 2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki pszennej , 1,75 szklanki mleka, 1 kostka margaryny może być Kasia, 2 jajka,5 łyżek kakao,2 łyżeczki sody, , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek powideł śliwkowych.

polewa czekoladowa - 1/2 szklanki cukru, 1 / 2 kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody.

do dekoracji wiórki kokosowe , mandarynki.

bita śmietana - 0,5 litra śmietany kremówki 30 %, 2 łyżki cukru pudru,, 2 dowolne śmietanfixy.



WYKONANIE : ciasto
wymieszaj sypkie produkty , margarynę rozpuść i  pozostaw aż ostygnie. Do sypkich produktów dodaj ubite jajka , mleko, przestudzoną margarynę, a na końcu powidła. Miksuj wszystko i wyłóż ciasto do wysmarowanej dużej blachy i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ostygnięte ciasto przekrój na pół  i wyłóż na nie ubitą śmietanę ze śmietanfixami  i cukrem pudrem.

Ciasto przykryj drugim blatem i polej polewą czekoladową. Udekoruj wiórkami kokosowymi  i mandarynkami.

Polewa czekoladowa  . Wszystkie składniki umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu.

SMACZNEGO !

środa, 11 marca 2015

ŻURAWINA







Zdjęcie pochodzi z Internetu.


Żurawina jest bardzo cennym surowcem leczniczym.Zawiera bardzo dużo substancji leczniczych ,takich jak : taninę / naturalny garbnik roślinny o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym/, błonnik / reguluje pracę układu pokarmowego /, witaminy C,A,P,B1,B2,B6, mikroelementy : żelazo,potas, sód, magnez,fosfor i jod.
Żurawina spowalnia procesy starzenia i obumierania komórek mózgowych. Jest ponadto skutecznym naturalnym antybiotykiem. Ma dużą zawartość witaminy C. Żurawina wspomaga leczenie grypy, anginy oraz infekcji górnych dróg oddechowych.Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu.
     Antyoksydanty i polifenole zawarte w żurawinie hamują rozwój komórek nowotworowych, a flawonoidy zapobiegają chorobom wieńcowym. Wielokrotne badania naukowe potwierdziły że żurawina  ma wysoką skuteczność w leczeniu infekcji dróg moczowych.
Jedzmy żurawinę , na zdrowie !