Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 28 września 2016

JESIEŃ



Zdjęcie pochodzi  z  Internetu.



                    Nadeszła jesień, a z nią spadające  liście
   
                    różnokolorowe  wygladajace jak kolory  tęczy ,

                    blyszczące  w słonecznym błękicie.

                    Zrobiło  się szaro i gdzieś słychać tylko szelest

                    spadających liści,  w blasku  jak  złoto wszystko lśni.

                    Co  dalej będzie,  któż  to wie  ?

                    A  może  dzieje się wszystko, jak we śnie.

                    A może to, zapowiedź tego co  nieuniknione  .                  

piątek, 23 września 2016

DZIKA RÓŻA

Dzika róża  jest bardzo popularną  rosliną i zawiera wiele bardzo cennych składników  odżywczych. Owoce  dzikiej róży są     zasobne w bardzo dużą  ilość witaminy C, więcej niż cytrusy.

Jest w nich również wiele innych witamin takich jak  A,B1,  B2, E,K jak  również kwas foliowy,kwas organiczny, garbniki, pektyny. Dzika róża jest ceniona przez  zielarzy, farmaceutów, smakoszy ,a także  w przemyśle  kosmetycznym. Stosuje się ją w nadcisnieniu, chorobach serca, wątroby .Jest lekiem witaminowym , wzmacniającym, przeciwzapalnym , pomaga w niezytach przewodu pokarmowego.
   

Do   przetworów  wykorzystuje  się zarówno owoce  jak i kwiaty.  Płatki z dzikiej róży powinno się zrywać podczas kwitnienia i suchej pogody. Natomiast owoce gdy są całkowicie dojrzałe od końca sierpnia do października. Warto  więc wypróbować przepisy z dzikiej rózy. Z  tej  rośliny  robimy soki, dżemy, syropy, wino, konfitury, marmolady.

Ja  wykonałam   syrop z owoców  dzikiej rózy.


                                        SYROP   Z  OWOCÓW   DZIKIEJ RÓZY

SKŁADNIKI ;

1/2   kg owoców  / po obraniu/, 250 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1,5 litra wody.


WYKONANIE;

Zmiksuj  umyte , obrane  z pestek i włosków  owoce   z dodatkiem  1  szklanki wody. Potem  przetrzyj to  przez sito. Pozostałą ilość  wody dolewamy i  na wolnym ogniu  podgrzewamy  nie  dopuszczając do zagotowania. Mieszając   cały czas stopniowo dodajemy cukier i sok z cytryny . Gorący syrop wlewamy do wymytych słoików i odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki  pasteryzyjemy  około 25 do 30 minut.


SMACZNEGO!




SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI.

SKŁADNIKI ;  4 kg  ogórków,  1 kg marchwi,, 1 kg cebuli, 1 kg papryki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 3 łyżki soli,1 szklanka octu 10 %,  główka  czosnku.



WYKONANIE : Ogorki obierz ze skórki,i pokrój  w ćwiartki, osól i odstaw na 2 godziny.

Paprykę pokrój w paseczki, cebulę  w talarki , marchewkę zetrzyj na tarce.  Wszystkie  warzywa włóż do ogórków i  dokładnie  wymieszaj.

Cukier z octem  zagotuj, dodaj olej  i następnie wlej do warzyw.,wymieszaj .Sałatkę przełóż do słoików i pasteryzuj w garnku przykrytym ściereczką . Słoiki 0,5 litrowe pasteryzuje się 30 minut.

SMACZNEGO!