Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
czwartek, 15 stycznia 2015
BISZKOPT MAKOWY Z GALARETKĄ I BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI : Biszkopt- 6 jajek, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku,2 łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżek oleju.
krem : 5 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach , 2 budynie śmietankowe lub waniliowe , 1 szklanka wody , 1 cukier waniliowy , 250 g masła lub margaryny.
dodatkowo : brzoskwinie w puszce / syrop zachować/ ,dwie galaretki np z owoców leśnych , może być wiśniowa, paczka okrągłych biszkoptów.
WYKONANIE : Ubij białka, dodaj cukier,żółtka,mąkę pszenną , proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 37cmx24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia około 45 minut. Ciasto przekrój na pół. Galare4tki rozpuść w litrze wody i odstaw do stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotuj. Wodę , budyń , żółtka roztrzep i wlej do gotującego się soku. Postaw do ostygnięcia i następnie zmiksuj z masłem. Na jednej części biszkoptu posmaruj 1/3 kremu . Na kremie rozłóż pokrojone w ćwiartki biszkopty i brzoskwinie. Zalej to tężejącą galaretką . Drugą część kremu posmaruj od spodu biszkopt / łatwiej jest posmarować biszkopt i przyłożyć do ciasta/. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta i udekoruj dowolnie. Np brzoskwiniami i posyp wiórkami kokosowymi. Można też nie zostawiać na wierzch kremu, tylko z białek zrobić piankę dodając 1,5 łyżki rozpuszczonej w pół szklanki ciepłej wody , żelatyny i posypać np. startą gorzką czekoladą.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Coś cudownego <3
OdpowiedzUsuńAle ponad moje umiejętności :(
Zapewniam Cię , że to nic trudnego i można wypróbować, na pewno się uda. Pozdrawiam.
Usuń-- a ja sobie zaszaleje i zrobię... mam akurat wolna chwilkę // znaczy w ten weekend nie piekę dla nikogo ciast//, więc wypróbuję... zastanawiam się tylko , czy biszkopty nie będą zbyt suche i czy je czasem nie nasączyć lekko.. zobaczę... - jak sądzisz?
OdpowiedzUsuń-- pozdrawiam.. :)
-- i jeszcze raz ja... przepis już sprawdzony, i zapisany w zeszycie...
Usuń-- pyszota...
Witaj alik !Biszkopt nie wychodzi zbyt suchy ale można go nasączyć .Na pewno będzie smaczny. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńFantastycznie to ciacho wygląda, takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Mnie też się podoba. Smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń