Rzodkiewki zawierają duzo potasu, dużo związków siarki, posiadają właściwości odżywcze. Właściwości zdrowotne rzodkiewek znane były starożytnym Egipcjanom oraz Grekom. Była wówczas stosowana na poprawę trawienia. Rzodkiewka jest dobra na dolegliwości układu pokarmowego, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie . Jednak rzodkiewek nie powinny jeść osoby mające problemy z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego.
SAŁATA
Zdjęcie pochodzi z Internetu.
Sałata zawiera sporo witamin i składników mineralnych oraz wiele innych cennych substancji. W skład sałaty wchodzą witaminy : C,E,A, D. B6. Ma też dużo wapnia, magnezu, potasu ,czy żelaza. Witamina E hamuje proces starzenia się skóry , natomiast witamina B 6 poprawia pracę układu nerwowego.Sałata jest rośliną niskokaloryczną.
SZCZYPIOREK
Szczypiorek zawiera duzo witamin : C, B1, B2, oraz kwas foliowy i pierwastki potas,chlor, wapń magnez, fosfor które wspomagają pracę organizmu. Szczypiorek ma działanie bakteriobójcze i pobudza apetyt, a także jest pomocny w obniżeniu ciśnienia. Ma również wpływ na układ krążenia.
Jedzmy nowalijki, smacznego i na zdrowie !
Zarówno rzodkiewkę jak i szczypiorek już w tym sezonie jadłam, na sałatę jeszcze się nie załapałam :D Mama coś się w tym roku spóźniła z sadzeniem tych nowalijek :D
OdpowiedzUsuń