SKŁADNIKI :
1 kg sera, 1 szklanka cukru, 6 jajek, rodzynki ,1/2 kostki margaryny, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, biszkopty okrągłe.
WYKONANIE:
Sernik wykonuję w makutrze bez ucierania mikserem , tylko ręcznie. Jest dużo lepszy i smaczniejszy. Do makutry wkładam margarynę ,wsypuję cukier i cukier waniliowy i dodaję stopniowo po jednym żółtku i ucieram starannie. Do utartej masy dodaję porcjami ser i dalej ucieram. Potem do masy dodaję rodzynki, które wcześniej wymieszałam z łyżką mąki , 2 budynie śmietankowe lub waniliowe i na końcu dobrze ubitą pianę z białek.Masę wykładam na blachę posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia i okrągłymi biszkoptami. Piekę w piekarniku z termoobiegiem 42 minuty. Ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą z mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka i niewielką ilością margaryny, a potem posypać np wiórkami kokosowymi lub udekorować według uznania. Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem jest lepsze od tradycyjnego . Ciasto jest wspaniałe i skraca czas pieczenia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz