To jest zdjęcie ze zbiorów w zeszlym tygodniu.
Marynowane grzybki
Składniki : grzyby /borowiki,podgrzybki, gąski, maślaki /
zalewa : 2 szklanki wody, 2 szklanki octu 10 % , 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru.
Przyprawy : ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnkach, liście laurowe, gorczyca.
Wykonanie : Grzyby dokładnie obrać ,oczyścić z piasku i oddzielić gatunkami.Do marynowania nie wolno mieszać gatunków, muszą być każdy oddzielnie. Obrane grzyby należy pogotować 2 razy po 25 minut. Następnie trzeba grzyby powkładać do umytych słoików i do każdego wrzucić po 1 ziarnku ziela angielskiego, 2 ziarnka czarnego pieprzu, liść laurowy i niewielką ilość gorczycy. Z podanych wyżej skladników ugotuj zalewę i przestudzoną wlej do słoików. Słoiki pasteryzuj po 20 minut / małe po dżemach lub po koncentratach/.
SMACZNEGO!
koźlarki
A ja właśnie pisałam o grzybach :)
OdpowiedzUsuńPięknie je przetworzyłaś. Ostatnio tylko suszę :)