3 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek, rodzynki, cukier waniliowy, 5 dkg drożdży,250 ml mleka ,125g margaryny palmy.
WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzej / żeby było nie za gorące, nie za zimne, tylko letnie/,dodaj drożdże , łyżeczkę mąki pszennej i łyżeczkę cukru i wymieszaj. Przykryj i poczekaj aż drożdże podrosną. Do miski wsyp przesianą mąkę. W niewielkiej misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. W garnuszku rozpuść margarynę. Podrośnięty rozczyn wlej do mąki i wymieszaj ,dodaj masę żółtkową. Trzeba zagnieść ciasto drożdżowe , pod koniec dodając omączone w mące rodzynki i wlać rozpuszczoną margarynę.Dotąd wyrabiamy ciasto , oczywiście jak potrzeba podsypujemy mąką , aż nie będzie się przyklejało do rąk.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.Następnie formę babkową z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy do podrośnięcia. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy góra- dół około 30 minut , aż się zrumieni w temperaturze 180 stopni. Babkę po upieczeniu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem niedużej łyżki masła i łyżki wody.Potem dekorujemy według uznania. Ja posypałam wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz