Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
wtorek, 30 października 2018
ZIOŁA W NASZEJ KUCHNI
Zdjęcie pochodzi z Internetu.
MAJERANEK
Pasuje do potraw tłustych / pasztetu,bigosu/ , zup /fasolowej,barszczu czerwonego/ sosów, do warzyw strączkowych i kapustnych.
OREGANO
Jest stosowany głównie w kuchni włoskiej np do pizzy, spaghetti, sosu pomidorowego. Mozna go podawać do surowych warzyw, mięs grillowanych i warzyw czosnkowych.
BAZYLIA
Bazylia pasuje do wszystkich dań z warzyw szczególnie z pomidorów. stosuje się ją także do potraw mięsnych i rybnych.
CZĄBER
Stosuje się go do przyprawiania flaków i dań z marchewką. Pasuje również do potraw z roślin strączkowych a także do kiszenia i konserwowania ogórków.
KOPEREK
Można go używać do większości potraw, twarożków, zup, ziemniaków, sosów.
TYMIANEK
Pasuje do tłustych potraw, sosów, zup, bigosu, pasztetu. Podkreśla smak mięs smażonych, grillowanych i wędzonych.
KMINEK
Świetnie podkreśla smak bigosu i innych dań z kapusty , również kiszonej,gulaszu i ryb. Pasuje też do sałatek i surówek z dodatkiem ogórka.
ROZMARYN
Stosuje się go do ciemnych sosów, warzyw i zup jarzynowych, smażonych ziemniaków , pizzy, dań z grzybów.
ESTRAGON
Świeżym estragonem można posypać ziemniaki lub omlet warzywny. Suszony podkreśla smak gotowanych ryb, drobiu i zupy grzybowej. Można go stosować do pomidorów.
ZIOŁA DO MIĘS
wołowina- gożdziki,jałowiec,liść laurowy ,cząber
cielęcina - jałowiec, tymianek, gałka muszkatołowa, cząber
wieprzowina- liść laurowy,kminek,tymianek,bazylia,imbir,gałka muszkatołowa, cząber.
baranina- tymianek,majeranek, liść laurowy, cząber, estragon, jałowiec,gałka muszkatołowa,rozmaryn, cynamon, kminek
dziczyzna- rozmaryn,jałowiec,kolendra, estragon,tymianek
kurczak - estragon,majeranek,mięta ,kardamon,tymianek, cząber, szałwia
kaczka- szałwia, tymianek, majeranek
gęś - cynamon,majeranek,kardamon.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz