W naszej kuchni używamy różnych ziół, bez których nie możemy się obyć..Najlepiej samemu, wyhodować z nasion i mieć w razie konieczności i przez cały rok świeże . Wszystkie zioła wyhodowałam sama za wyjątkiem lubczyka , stojącego na balkonie . Kupiłam sadzonkę na wiosnę i się pięknie rozrosła.
LUBCZYK
Lubczyk jest przyprawą która ma właściwości lecznicze. Korzeń lubczyka zawiera kwasy organiczne, olejki eteryczne, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu.Można go stosować na niestrawność , ma właściwości moczopędne ,oczyszcza organizm z toksyn,chroni przed chorobami serca,wpływa pozytywnie na układ moczowy i nerki.
ROZMARYN
Rozmaryn pasuje do ciemnych sosów, warzyw i zup jarzynowych,smażonych ziemniaków, pizzy,dań z grzybów.Rozmaryn ułatwia trawienie tłuszczu.
BAZYLIA
\
Bazylia wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Bazylia pasuje do wszystkich dań z warzyw szczególnie z pomidorów. Stosuje się ją także do potraw mięsnych i rybnych / szczególnie smażonych ryb i śródziemnomorskich/.
LIŚCIE SELERA
Liście selera, pomagają przy nadciśnieniu,stanach zapalnych,kłopotach trawiennych.Liście selera zawierają związki wspomagające działanie naczyń krwionośnych, leczą stany zapalne,mają właściwości moczopędne.
KOPER
Koper wspomaga pracę jelit.
NATKA PIETRUSZKI
Pietruszka nać odznacza się dużą wartością odżywczą, zawiera dużo witaminy C i beta karotenu. Wzmacnia ,oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Dodajemy ją do sałatek,past , posypujemy zupy.
Bardzo cenne informacje,piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ,cieszę się że informacje zaciekawiły.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń