Bardzo lubię jabłka , obojętnie czy są kwaskowate, czy słodkie.Są najpopularniejszymi owocami w Polsce. Mogą być twarde , chrupiące, soczyste i miękkie. Mają sporo właściwości odżywczych, zapobiegają miażdżycy ,chronią przed zawałem, regulują poziom cukru, wspierają pracę mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dlatego więc jedzmy jabłka . Jabłka można wykorzystać na musy, przeciery,marmolady, do deserów .Nadają się do potraw gotowanych np .kapusty, barszczu czerwonego, kapuśniaku.Ja często wykorzystuję jabłka do robienia musu do słoików na zimę.
Mus z jabłek
Składniki jabłka, cukier.
Wykonanie Umyj jabłka i obierz ze skórki.Pokrój drobno jabłka lub zetrzyj na grubej tarce. Włóż do garnka, wlej nieco wody i na małym gazie mieszaj żeby zmiękły . Gdy owoce skruszeją dodaj do smaku cukier i mieszaj aż zgęstnieją. Potem ciepły mus przełóż do umytych słoików, dobrze zakręć. Pasteryzuj od chwili zagotowania słoiki po dżemach 25 minut, a pół litrowe 30 minut.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz