Zbliżają się święta Wielkanocne, proponuję przepis na kruchym spodzie.
SKŁADNIKI: 5 żółtek jaj, 3 i pół szklanki mąki pszennej, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru pudru,3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, margaryna palma lub tortowa, margaryna do wysmarowania formy prostokątnej o wymiarach 26 i 38 cm. , bułka tarta do posypania blachy , puszka masy krówkowej o dowolnym smaku, migdały, dowolna polewa czekoladowa do dekoracji ciasta.
WYKONANIE :
Na stolnicy wysypać przesianą mąkę,dodać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, i margarynę . Całe ciasto posiekać nożem i potem szybko wyrobić tak żeby odstawało od ręki. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny żeby się schłodziło. Formę do pieczenia posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę . Na wierzchu można z ciasta wykonać wkoło plecionkę . Piec 25 minut na rumiany kolor. Wystygnięte ciasto posmarować masą krówkową i dowolnie udekorować. Można np. z płatków migdałowych i polewy wykonać bazie. Życzę smacznego !
Pyszny ten mazurek :)
OdpowiedzUsuń