MAJONEZ
SKŁADNIKI:
4 żółtka, 250 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka musztardy, sól ,pieprz .
WYKONANIE:
Żółtko ubij z musztardą za pomocą miksera lub blendera. Powoli wlewaj olej i ubijaj na gładką masę. Majonez dopraw solą i pieprzem.
ĆWIKŁA
SKŁADNIKI:
1 kilogram buraków ćwikłowych, 2 nieduże korzenie chrzanu, sól , cukier, pieprz.
WYKONANIE:
Buraki, umyj, zalej wodą i ugotuj aż będą miękkie. Następnie odcedź i zetrzyj na tarce. Chrzan obierz i również zetrzyj na tarce. Buraki wymieszaj z chrzanem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
CHRZAN
SKŁADNIKI:
2-3 kawałki korzenia chrzanu, 3/4 szklanki octu 10%, 2 łyżeczki cukru, 3/ 4 łyżeczki soli.
WYKONANIE:
Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce, dodaj ocet, cukier i sól. Dokładnie to wszystko wymieszaj. Chrzan przełóż do słoiczka po kocentracie pomidorowym i przechowuj w lodówce.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
1 mały słoik majonezu np. ,, Winiary '' ,1 jajko ugotowane na twardo, 1 płaska łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, 2 ogórki korniszony, sól, pieprz, kilka grzybków marynowanych.
WYKONANIE:
Do niedużej miski przełóż majonez , dodaj drobno pokrojone ogórki, grzybki, jajko oraz pozostałe składniki i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego !
Bardzo przydał mi się przepis na sos tatarski. Niby prosty a nie wiedziałam jak się robi. Teraz już wiem:)Pozdrawiam-axis
OdpowiedzUsuńNo i prosze nic tylko jesc :) az mi w brzuchu zaburczalo:)Pozdrawiam- Kormoran
OdpowiedzUsuń