Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
czwartek, 11 lipca 2013
JABŁECZNIK
SKŁADNIKI : biszkopt - 6 jaj , 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru ,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy,
umyte, obrane i starte jabłka, cukier, 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe, bułka tarta do posypania formy i margaryna do posmarowania formy.
\WYKONANIE . Na początku upieczemy biszkopt. Białka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj żółtka i stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlej oliwę i dokładnie wymieszaj . Następnie ciasto wylej do formy o rozmiarach 30 na 26 cm , wysmarowanej i posypanej bułką tartą . Piec w temperaturze 180 stopni , 25 minut. Jabłka przysmaż w garnuszku z cukrem z szklanką cukru. Ja mam już wcześniej przygotowane jabłka , w słoiczku. Wyjmuję jabłka do garnuszka i do ciepłych dodaję galaretki, tak żeby się rozpuściła. Gdy jabłka przestygną , kroję biszkopt na pół i na jednej połowie smaruję jabłka . Przykrywam potem drugą połową ciasta.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ojjjj, takie pyszności to ja uwielbiam jak na łasucha przystało:)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Sądze że jak wykonasz to ciasto to będzie Wam wszystkim smakowało. Pozdrowienia.
UsuńJabłecznik to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia to ciasto. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Usuń