dodatkowo : grzybki świeże lub mrożone , mogą być pieczarki, różne wędliny, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, dowolny żółty ser.
WYKONANIE : Przygotuj rozczyn. mleko,lub wodę zagotuj i przestudź tak żeby było letnie. Dodaj drożdży ,1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę i wlej rozczyn.Zagniataj ciasto i pod koniec wlej oliwę. gdy ciasto będzie odstawało od ręki , przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Następnie podrośnięte ciasto przełóż na wysmarowaną blachę, posyp dodatki i poczekaj aż znowu podrośnie. Potem wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
Oczywiście żółty ser zetrzyj na tarce, zanim wstawisz do piekarnika.
SMACZNEGO !
No Małgosiu , dla mnie jestes mistrzynia świata w pichceniu:)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda niezmiernie apetycznie;)
Witaj Edytko ! Cieszę się ,że podoba Ci mój przepis. Moja wnuczka bardzo lubi pizzę i nie tylko ona. Pozdrawiam Cię serdecznie.
UsuńMałgosiu ja też robię pizzę. Już czekają na wnuka 4 krążki ciasta w zamrażarce. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że lubisz robić pizzę. Najbardziej uwielbiają ją wnuki. Ja nie zamrażam ciasta, tylko robię danego dnia. Pozdrawiam Cię cieplutko.
Usuń