Zdjęcie pochodzi z Internetu.
Zioła i korzenie dodane do octów sprawiają że przyrządzone potrawy nabiorą znakomitego aromatu. Można przyprawiać nimi sosy, sałatki dodawać do różnych dań.
OCET ZIOŁOWY
SKŁADNIKI ; 1 litr octu winnego, gałązki ziół takich jak np. tymianek, estragon, cząber, rozmaryn, itp., pieprz, cynamon, papryczki chili, kłącze imbiru, ziele angielskie, goździki.
WYKONANIE: Zioła dokładnie umyj i osusz. Papryczkę ponacinaj i włóż do czystych i umytych butelek. powkładaj również zioła i pozostałe składniki. Ocet wlej do garnka i gotuj 2 minuty,. Następnie odstaw i przestudź. Letnim octem zalej butelki z ziołami i dobrze zakręć. Taki ocet jest bardzo przydatny np . do sosów .
Myślałam o zrobieniu jabłkowego, może się zdecyduję. Zioła z pewnością są dobrym dodatkiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Tereniu ! Można również wykonać ocet jabłkowy, jest równie dobry jak z ziołami. Pozdrawiam Serdecznie.
UsuńNie mogę żadnego octu:( jeżeli coś muszę zakwasić mogę tylko sok z cytryny i to tez mało:( Pozdrawiam-Livia
OdpowiedzUsuńWitaj Livio ! Przykro mi bardzo że nie możesz używać żadnego octu. Pozdrawiam Cię serdecznie.
UsuńCiekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Na pewno nie zaszkodzi wypróbować. Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuń