SKŁADNIKI : 1 kg śliwek najlepiej węgierek, 4 suszone śliwki, 1 łyżka rodzynek, 1/2 l spirytusu, 1/2 l wódki ,1/2 kg cukru.
WYKONANIE : Śliwki umyj , usuń pestki i wrzuć owoce do słoja.
Dodaj suszone śliwki i rodzynki. Zalej spirytusem i wódką. Odstaw na miesiąc i zlej na sitku przez gazę. Następnie wlej do butelek i dobrze je zakręć. Nalewka przyda się na długie jesienno - zimowe wieczory.
Ze śliwek można wykonać również nieco słabszy likier. Śliwki zasyp cukrem i wlej pół szklanki wody. wymieszaj i odstaw na dwa tygodnie. Przed zlaniem likieru śliwkowego możnac dodać pół szklanki wódki.
No to widac dobry przepis ale u nas w Niemczech trudno o sliwki wegierki, przewanie sa jakies hiszpanskie takie bardzo soczyste i wielkie i pewnie nic z tego by nie wyszlo:( pozdrawiam- Kormoran
OdpowiedzUsuńWitaj Kormoran ! Nie robiłam nic z tych śliwek, można je kupić w supermarketach. Nie wiem czy te śliwki by się nadały. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZe śliwek nigdy nie robiłam. Robiłam kiedyś z wiśni i z pigwy-ale za szybko poszlo:))) Pozdrawiam-Livia
OdpowiedzUsuńWitaj Livio ! Ja też kiedyś robiłam nalewki z pigwy i wiśni. Są znakomite. Można wykonać tą ze śliwek , jest bardzo dobra. Przypomniałam sobie , że jeszcze robiłam nalewkę z moreli. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń