Żbliżają się święta więc można wcześniej coś przygotować. Można zrobić uszka do barszczu wigilijnego i pierogi z kapustą i grzybami suszonymi. Grzyby trzeba wcześniej namocyć i potem pogotować. Kapustę też trzeba pogotować , odlewając wodę, żeby nie była zbyt kwaśna. Do ciasta do pierogów powinno się dodać letniej przegotowanej wody , ale żeby nie byla za ciepła. Uszka i pierogi można zamrozić na tackach , polewając oliwką każdą warstwę pierogów lub uszek. Ugotować można też bigos , który też można zamrozić.
Piekę również pasztet z drobiu, najlepiej z ćwiartek , dodaję wątróbki drobiowej,20 dkg np. boczku i koniecznie gałkę muszkatołową. Wątróbkę można lekko sparzyć lub przysmarzyć na patelni z cebulą i ewentualnie z pieczarkami. Pieczarki smażymy na innej patelni. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, mielimy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Do barszczu wigilijnego sporządzam zakwas z buraków , który dodaje do zupy pod koniec gotowania. Do osolonej wody wrzucam warzywa , kilka suszonych grzybków, cebulę i gotuję 20 minut , potem dodaję pokrojone buraki , gotuję do miękkości i pod koniec gotowania wlewam zakwas około 500 ml.
Tradycyjnie na święta piekę sernik na spodzie z pokruszonymi biszkoptami i kruche ciasto z masą makową. Kruche ciasto z masą makową piekę na spodzie wykonanym z kruchego ciasta, posmarowanym dżemem porzeczkowym i na to nakładam gotową masę makową . Podpiekam ciasto 25 minut. Potem wykonuję bezę z białek , cukru i pokrojonych orzechów włoskich i piekę kolejne 20 minut.
Życzę Wszystkim wytrwałości i sił w przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia, wspaniałych i udanych potraw. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !
No a ja ciasto na pierogi zalewam właśnie bardzo gorącą wodą, zamieszam poczekam az trochę ostygnie i dopiero wyrabiam. Inaczej mam takie twarde, że nie mam sił później walkować.
OdpowiedzUsuńJa piekę makowce na z ciasta drożdżowego a nawet od razu kilka i poźniej zamrażam mam dla niespodziewanych gości. Pozdrawiam-Livia
Witaj Livio! Nie wiedziałam ,że tak można zamrażać makowce. Dzięki za radę. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę zdrowych , spokojnych , radosnych ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA .
UsuńMałgosiu tak własnie robię, jak piszesz. Pierogi, uszka i krokiety już czekają w zamrażarce, bigos tez obok nich sobie leżakuje.
OdpowiedzUsuńŚledzie kupuję wcześniej wraz z z solanką i robię na bieżąco. Lubię tak wcześniej niektóre rzeczy przygotować, aby w ostatni dzień mieć luz. Pozdrawiam
WITAJ TERENIU! POPROSTU TAK JEST LEPIEJ. POZDRAWIAM CIĘ BARDZO SERDECZNIE I ŻYCZĘ WSPANIAŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA.
Usuń