Dzika róża jest bardzo popularną rosliną i zawiera wiele bardzo cennych składników odżywczych. Owoce dzikiej róży są zasobne w bardzo dużą ilość witaminy C, więcej niż cytrusy.
Jest w nich również wiele innych witamin takich jak A,B1, B2, E,K jak również kwas foliowy,kwas organiczny, garbniki, pektyny. Dzika róża jest ceniona przez zielarzy, farmaceutów, smakoszy ,a także w przemyśle kosmetycznym. Stosuje się ją w nadcisnieniu, chorobach serca, wątroby .Jest lekiem witaminowym , wzmacniającym, przeciwzapalnym , pomaga w niezytach przewodu pokarmowego.
Do przetworów wykorzystuje się zarówno owoce jak i kwiaty. Płatki z dzikiej róży powinno się zrywać podczas kwitnienia i suchej pogody. Natomiast owoce gdy są całkowicie dojrzałe od końca sierpnia do października. Warto więc wypróbować przepisy z dzikiej rózy. Z tej rośliny robimy soki, dżemy, syropy, wino, konfitury, marmolady.
Ja wykonałam syrop z owoców dzikiej rózy.
SYROP Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓZY
SKŁADNIKI ;
1/2 kg owoców / po obraniu/, 250 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1,5 litra wody.
WYKONANIE;
Zmiksuj umyte , obrane z pestek i włosków owoce z dodatkiem 1 szklanki wody. Potem przetrzyj to przez sito. Pozostałą ilość wody dolewamy i na wolnym ogniu podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Mieszając cały czas stopniowo dodajemy cukier i sok z cytryny . Gorący syrop wlewamy do wymytych słoików i odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki pasteryzyjemy około 25 do 30 minut.
SMACZNEGO!
Ja bardzo lubię pączki z różą :)
OdpowiedzUsuńWitaj Anelise ! Ja bardzo lubię dziką różę. Piję codziennie 2 razy dziennie herbatę z dzikiej rózy. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńKonfitura z dzikiej róży - smaki przeszłości :)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Konfitury z dzikiej róży są pyszne, ale nie robiłam ich. Natomiast codziennie piję herbatę z dzikiej róży, bardzo jest dobra. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń