Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI.
Zdjęcie pochodzi z Internetu.
SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki pszennej , 6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy , puszka brzoskwiń w syropie, wiórki czekoladowe, 0.5 litra śmietany kremówki 30%, galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa, niecałe pół kostki margaryny, 2 łyżki wody, pół szklanki cukru i 2 łyżki kakao.
WYKONANIE: Wykonaj biszkopt , 1,5 szklanki cukru ubij z białkami na puch. Stopnowo dodaj żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy , lub niedużej prostokątnej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu przekrój na pół. Ciasto nasącz syropem z brzoskwiń . Pokrojone brzoskwinie , ułóż na cieście. Następnie ubij śmietanę z galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Brzoskwinie przykryj ubitą śmietaną i przykryj drugim blatem ciasta. Potem wykonaj polewę rozpuszczając cukier z margaryną , wodą i kakao. Ostygniętą polewę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tak nie piekłam biszkoptu- znaczy nie dawałam tluszczu żadnego ale może taki przepis lepszy-wyprobuję:) Brzmi w opisie apetycznie:) Pozdrawiam-Livia
OdpowiedzUsuńWitaj Małgosiu! Mam przepis na biszkopt z mąki krupczatki. Zawsze się udaje. Ostatnio ciast unikam jak ognia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKawałek takiego ciasta i ....jestem w raju:)
OdpowiedzUsuń