Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
piątek, 30 sierpnia 2013
POMIDORY WE WŁASNYM SOSIE
SKŁADNIKI : pomidory, sól
WYKONANIE : Pomidory umyj i zalej wrzącą wodą, a następnie spłucz je zimną wodą. Wytnij zgrubiałe środki a następnie delikatnie zdejmij skórkę. Po sparzeniu wodą skórka szybko i ładnie odchodzi z pomidora. Podziel pomidory na mniejsze i ładniejsze, a większe i bardziej miękkie zostaw na sok, którym zalejemy pomidory . Pomidory powkładaj do umytych słoików , a pozostałe wrzuć do garnka i gotuj aż powstanie sok. Sokiem z pomidorów zalej pomidory w słoikach i wsyp 1 łyżeczkę soli do słoika 1 litrowego, a do mniejszych nieco mniej [ do 0,5 litrowego słoika pół łyżeczki soli]. Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj 25 minut słoiki 0,5 litrowe. Można pomidory zmiksować mikserem, ale wtedy są pestki. Lepiej zrobić sok w garnku i przecedzić przez sito , uważając żeby pestki nie przeleciały . Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy przepis musze zrobić teraz na czasie właśnie tanie pomidorki a zimą będzie jak znalazł:) Pozdrawiam - Livia
OdpowiedzUsuńNa pewno wszystko się przyda. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNie robiłam tak pomidorów. W tym roku mam zamiar zrobić przecier. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomidory można robić na kilka sposobów. Przecier też będzie znakomity . Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNo to moze ja zjawie sie na gotowe:) Kormoran
OdpowiedzUsuńDobra myśl. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń