Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
piątek, 15 sierpnia 2014
DŻEM ZE ŚLIWEK RENKLOD
SKŁADNIKI : śliwki renklody,cukier, kilka jabłek.
WYKONANIE: Jabłka i śliwki umyj i obierz. Śliwki wsyp do garnka i mieszaj żeby puściły sok. Mieszaj tak ,żeby się nie przypaliły. W razie konieczności podlej niewielką ilością wody. Wsyp cukru według uznania i gotuj aż do zgęstnienia na wolnym ogniu. Do drugiego garnka wsyp jabłka i gotuj , aż powstanie z nich mus. Następnie dodaj do śliwek i mieszaj aż dżem będzie gęsty. Gorący dżem włóż do umytych słoików. Dobrze zakręć i postaw wieczkami do dołu. Pasteryzuj 25 minut słoiki 0,5 litrowe, a po dżemach 20 minut od chwili zagotowania.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A takiego dżemiku to ja dotąd nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuń