SKŁADNIKI : 5 kg ogórków, 1/2 kg cebuli,1/2 kg marchwi,1/2 kg czerwonej papryki, 5 łyżek soli.
ZALEWA : 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/ 2 szklanki octu 10 %
Wykonanie : Ogórki, marchew, paprykę , cebulę obierz i pokrój w plasterki . Wszystko razem wsyp do dużej miski. Dodaj sól , wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie odcisnij z powstałego soku. Do nidużego garnka wsyp cukier, dodaj olej i ocet. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą zalej warzywa i bardzo dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do słoików. Pasteryzuj po zagotowaniu 25 minut słoiki 0,5 litrowe , a litrowe 30 minut.
SMACZNEGO !
Robię czasem taka,jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Ja też ją bardzo lubię i moi domownicy również. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWłaśnie taką robiłam. Dodalam w tym roku także cukinię-jakoś mi obrodziła w tym roku.Ja daję olej na wierzch do słoika. No ale każdy ma swoj sprawdzony przepis-życzę więc zimą smacznego. Pozdrawiam-Livia
OdpowiedzUsuńWitaj LIvio! Muszę wypróbować też Twój sposób robienia sałatki. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń