Jabłka chronią przed zawałem , zaparciami , wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Powinno się zjadać przynajmniej dwa jabłka dziennie, jedno dla zdrowia , drugie dla urody. W owocach najcenniejsze to gniazda nasienne i skórka.. W nich jest najwięcej pektyn, które oczyszczają nazszz organizm z substancji trujących. Pektyny usuwają z naszego organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit.Jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a więc zapobiegają miażdzycy i chronią przed zawałem. Jabłka zawierają kwasy takie jak jabłkowy i cytrynowy .Najwięcej w jabłkach jest witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jabłka wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają także działanie moczopędne. Są bogatym źródłem potasu i żelaza.
Z jabłek można wykonać wiele potraw ; soki,sałatki, ocet jabłkowy, ciasto, musy . Proponuję wykonanie przecieru jabłkowego i dżemu jabłkowo- śliwkowego.
PRZECIER JABŁKOWY
SKŁADNIKI : jabłka ,cukier do smaku.
WYKONANIE : Jabłka umyj , obierz i drobno pokrój lub utzyj na tarce. Wsyp do garnka , mieszaj , żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodaj cukier według uznania. Gorący przecier włóż do słoików i pasteryzuj , słoiczki 0,5 litrowe 25 minut, a słoiczki po dżemach 20 minut. Taki przecier zimą przydaje się do ciasta, lub do naleśników albo można posmarować chleb.
SMACZNEGO !
DŻEM ŚLIWKOWO- JABŁKOWY
SKŁADNIKI: Jabłka, śliwki, cukier
WYKONANIE ; Jabłka i śliwki umyj i obierz. Do garnka wsyp oddzielnie śliwki , odzielnie pokrojone jabłka. Owoce cały czas mieszaj żeby się nie przypaliły, jak potrzeba to wlej nieco wody. Gdy owoce będą już rozgotowane ,przesyp je do jednego z garnków i dodaj cukru. Cały czas mieszaj , aż masa będzie gęsta. Gorący dżem przelej do słoików i pasteryzuj 25 minut słoiki 0,5 litrowe, a 20 minut słoiki po dżemach. SMACZNEGO!
Wspieram polskich sadowników i jem jabłka. Robię też soki. To najzdrowszy owoc a nie wiedzialam, że można też ze śliwkami. Chętnie spróbuję i taki rodzaj. Pozdrawiam-LIvia
OdpowiedzUsuńWitaj Livio ! Cieszę się ,że lubisz jabłka. Jak spróbujesz ze śliwkami to myślę , że będzie Ci smakowało. Pozdrawiam CIę bardzo serdecznie -Małgosia.
UsuńPrzecier jabłkowy to prawdziwa pychotka;)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Ja też bardzo lubię przecier jabłkowy, jak również cała moja rodzina. Przesyłam Ci pozdrowienia.- Małgosia.
UsuńNo ja nie umiem ale lubię jeść :) Pozdrawiam z kliniki. Chory to może pomarzyć o takiej pycjotce:0
OdpowiedzUsuń--Kormoran
Witaj Kormoran ! Niestety narazie nie możesz sobie pojeść przecieru jablkowego. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia- Małgosia.
OdpowiedzUsuńJabłka lubię średnio, ale w obliczu ostatnich wydarzeń polubię je znacznie bardziej!
OdpowiedzUsuń