WYKONANIE : Kapustę ubijamy ręką { to robi mój mąż },
posypując solą, marchewką i wkładamy listek laurowy. Ubijamy , aż wypłynie sok , dodajemy soli do momentu kiedy poczujemy, że sok z kapusty jest wystarczająco słony. Przykrywamy wcześniej przygotowanymi i umytymi deseczkami i przyciskamy dużym kamieniem. Beczkę z kapustą nakrywamy ściereczką. Po 4-5 dniach kapustę przebijamy dużym nożem , aż powstały sok dostanie się całkowicie do kapusty. Zamykamy beczkę wieczkiem i kapustę można wynieść do piwnicy. Podczas zimy kapustę wykorzystujemy do różnych celów np do pierogów , na sałatki, tymbardziej że zawiera bardzo dużo cennych witamin. Moja babcia mówiła że surówka z kiszonej kapusty to polskie pomarańcze .
SMACZNEGO!
Już wiele lat nie jadłam takiej swojskiej kapusty, ale wciąż pamiętam jak niebiańsko smakowała. Była z kminkiem
OdpowiedzUsuńWitaj Basiu ! Wszyscy uwielbiamy kiszoną kapustę. Jest wspaniała. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń