SKŁADNIKI : papryka kolorowa,
zalewa - 3 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 % , 1 szlanka cukru, 1 łyżka soli
1 łyżeczka oliwy do każdego słoika
przyprawy - ziele angielskie po 1 ziarnku do słoika, liść laurowy - 1 listek do każdego słoika, pieprz ziarnisty - po 2 ziarenka do każdego słoika
WYKONANIE : Paprykę dokładnie umyj ,obierz z nasion i usuń białe zgrubienia . Następnie pokrój w paski i powkładaj do słoików 0,5 litrowych. Do każdego słoika włóż przyprawy i ugotuj zalewę. Zalewę trzeba gotować 10 minut i cieplą wlać do słoików. Przed wlaniem zalewy wlej po jednej łyżeczce oliwy do słoików. Dobrze zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut od chwili zagotowania.
SMACZNEGO !
Uwielbiam marynowaną paprykę, a jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, aby samej zrobić. Sama się dziwię dlaczego
OdpowiedzUsuńWitaj Basiu ! Proponuję Ci , żebyś się w końcu odważyła ,zrobić marynowaną papykę. Mój przepis jest wyprobówany i warto się pokusić. Pozdrawiam serdecznie,
Usuń-- paprykę kładłam wcześniej, a ostatnio robiłam taką sałatkę ... papryka, cebula i pieczarki... no i do tego zalewa oczywiście... moje dzieciaki uwielbiają..
OdpowiedzUsuń-- pozdrawiam...
Witaj alik ! Nie robiłam takiej sałatki , chętnie wypróbuję ,tylko podaj dokładniejszy przepis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam dzieciom paprykę bo ja sama nie lubię octu ale w papryce jakoś go nie czuję ale ten przepis aby dodac pieczarki musze wypróbować. Pozdrawiam-Livia
OdpowiedzUsuń