Papryka jest warzywem bogatym w witaminy np posiada witaminę C , A ,E. W jej składzie znajdują się sole mineralne i beta karoten. W papryce żółtej i czerwonej jest czterokrotnie więcej witaminy C , niż w cytrynie.Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Gdy spożywamy surową i duszoną paprykę to wspomagamy procesy trawienia.Można ją stosować również przy wzdęciach i zaparciach. W papryce znajdują się sole mineralne , potas , wapń. Substancje fitoaktywne, które znajdują się w papryce mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Więc starajmy się ją spożywać jak najwięcej dla naszego zdrowia .
Z papryki można robić wiele przetworów na zimę , a także ją zamrażać i później zimą dodawać do różnych potraw.
Poniżej zamieszczam zdjęcie papryki, która wyrosła na mojej działce w szklarni.
Niby wegetarianka powinna przepadać za papryką, a ja jednak nie lubię surowej -godzinami czuję ją na żołądku.
OdpowiedzUsuńWitaj cynia ! Niestety nie każdy może jeść paprykę w stanie surowym. Ja lubię marynowaną ,ale nie wiem czy możesz ją jeść, bo dodaje się ocet. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo lubię paprykę,szczególnie czerwona :)
OdpowiedzUsuńWitaj Edytko ! Ja też lubię jeść paprykę , jest bardzo zdrowa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę, ale wolę ją na ciepło w różnych formach niż na surowo
OdpowiedzUsuń