Dzień wcześniej mąż nazbierał dużo podgrzybków zajączków, więc postanowiłam je zrobić w zalewie octowej.
SKŁADNIKI : podgrzybki zajączki,
przyprawy : liść laurowy, pieprz w ziarnkach, gorczyca, ziele angielskie
zalewa :2 szklanki wody,2 szklanki octu 10 %, 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru..
WYKONANIE : Grzyby obierz z piasku , liści ,igieł i zostawiaj same kapelusze. Większe kapelusze przekrój na pół , a małe grzyby można zostawić z niewielkim ogonkiem. Następnie grzyby dokładnie umyj i wsyp do garnka. Obgotuj je dwa razy po 25 minut Z podanych składników ugotuj zalewę . Do słoików po koncentratach pomidorowych powkładaj grzybki i dodaj po 1 ziarnku ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu ziarnistego, kilka ziarenek gorczycy i po listku laurowym. Zalej przestudzoną nieco zalewą.i zakręć słoiczki. Potem obróć je do góry dnem. Pasteryzuj po zagotowaniu 15 minut. Tak samo postępujemy z innymi gatunkami grzybów, tylko każdy oddzielnie.
SMACZNEGO !
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz