Owoce czarnego bzu zawierają :glikozydy
antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i
prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza
właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i
przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek
odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany
materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu
są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy
lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU.
SKŁADNIKI ; owoce czarnego bzu 1 kg, 1 szklanka wody, 1/2 kg cukru.
WYKONANIE : Owoce obierz z gałązek, starając się żeby nie było zielonych jeśli takie się trafią, bo zawierają one szkodliwe składniki. Dokładnie je umyj i przełóż do garnka. Wlej wodę i zagotuj. Następnie gotuj na średnim ogniu około 15 minut. Owoce przecedź przez sito. Do czystego soku ,wsyp cukier, wymieszaj i zagotuj. Przelej do czystych słoików i pasteryzuj w zależności od pojemności słoików, słoiki po dżemach 20 minut, a 0,5 litrowe 25 minut.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz