SKŁADNIKI :
biszkopt makowy ; / upiec 2 biszkopty /, 6 jajek, 1 szklaqnka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki maku suchego,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżek oliwy.
Krem czekoladowy : gotowy krem w pudełku o smaku czekoladowym lub czekoladowo-orzechowy firmy Milimi Chocofini / w biedronce/, kostka masła lub margaryny .
dodatkowo : powidła śliwkowe, masa krówkowa o dowolnym smaku.
Do dekoracji literki czekoladowe, rodzynki, pomarańcze, wiórki kokosowe.
WYKONANIE : Białka utrzyj z cukrem i niewielką ilością soli do białości, dodaj stopniowo żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mak suchy i na końcu oliwę. Wszystko dodawaj i dokładnie wymieszaj. Masę wlej do tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Te same czynności wykonaj przy pieczeniu drugiego biszkoptu. Po przestygnięciu każdy biszkopt przekrój na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Biszkopt nie będzie taki suchy. Wykonaj krem ucierając z koską masła lub margaryny , gotowy krem czekoladowy. Kremem posmaruj blaty ciasta i razem złóż jeden na drugim . Na wierzchu posmaruj masą krówkową i udekoruj np. literkami czekoladowymi, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, kawałkami pomarańczy.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz