Dostałam ten przepis od znajomej i wypróbowałam go, udał mi się wypiek, więc zamieściłam na blogu.
SKŁADNIKI : 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru,, 1 cukier waniliowy, 250 g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek,, 500 g bakalii / rodzynki, skórka pomarańczowa,, suszone morele itp./
Dodatkowo cukier puder , niewielka ilość bakalii WYKONANIE : Cukier i cukier waniliowy podgrzej w wodzie aż do rozpuszczenia składników , dadaj margarynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Bakalie pokrój i obtocz w mące.
Ostudzony roztwór zmiksuj z żółtkami w makutrze , dodawaj stopniowo przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij pianę, dodaj do ciasta i bakalie. Wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wylej do foremki keksowej posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem i pozostałymi bakalii.
SMACZNEGO!
Niestety nie przepadam za keksem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis Małgosiu i wart wypróbowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń