Botwina to młode liście i korzenie buraka cukrowego. Przyrządza się z niej zupę, chłodnik, a także posiada bogate walory odżywcze.
BOTWINKA
Do bulionu warzywnego włóż młode buraczane liście i korzenie, marchew i ziemniaki. Ziemniaki można ugotować oddzielnie. Gdy składniki będą miękkie, dopraw zupę śmietaną. Do zupy można dodać ugotowane jajka na twardo i pokrojony szczypiorek. Zupa pobudza apetyt i koi nerwy, a ponadto jest lekkostrawna i powinno się ją jeść podczas infekcji i przeziębień.
CHŁODNIK Z BOTWINY
Ciepłą zupę ugotowaną bez ziemniaków, wystudź, dodaj pokrojony i obrany ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, a potem wlej kefir lub maślankę.
Botwina jest niskokaloryczna , zawiera trochę węglowodanów ( 4 g.) , bialka , bardzo małą ilość tłuszczu, dużo żelaza, wapń , magnez. W botwinie są antocyjany , związki pełniące funkcję antyutleniaczy, które zmiejszają ryzyko chorób nowotworowych i zapobiegają starzeniu się komórek. Są wniej również witaminy B1, B2, B6, C, potas, kwas foliowy. Więc jedzmy botwinę ,wyjdzie to nam na pewno na zdrowie. Ponadto liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, hormonów młodości i urody.
Oj chlodnik lubie taki typowo polski. U nas w Niemczech nie robi sie tego a szkoda.
OdpowiedzUsuńMozna botwine kupic tylko na targu a to strasznie daleko ode mnie. No nic musze wiec jechac do Polski. Pozdrawiam-Kormoran