SKŁADNIKI : nieduże ogórki, sól kamienna do przetworów, czosnek, koper
WYKONANIE: ogórki dokładnie umyj i wsyp do miski, do której wlej wody. Ogórki potrzymaj w wodzie około 2 godzin. Powkładaj do słoja , warstwami włóż przyprawy i zalej nieco przestygniętą solanką. Solankę wykonaj z przegotowanej wody i należy wsypać na litr wody 1 łyżkę stołową soli . Sól powinna się rozpuścić w wodzie. Po 2- 3 dniach ogórki są gotowe do spożycia. Z pozostałej ilości można wykonać zupę ogórkową . SMACZNEGO!
U nas w Niemczech tak trudno kupić ogórki takie do ukiszenia:( a tak apetycznie wyglądają na twoim zdjęciu, że aż ślinka leci:) Pozdrawiam-Kormoran
OdpowiedzUsuńWitaj Małgosiu! Każdy robi inaczej. Nie trzymam ogórków w wodzie a zalewam zimną wodą i tak jak Ty daję łyżkę stołową soli na litr wody. Ja jeszcze dodaje gorczycę i kolendrę no i oczywiście chrzan.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń