Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
wtorek, 19 grudnia 2017
KEKS
SKŁADNIKI : ciasto - 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy , 250g margaryny np. Kasia, 2,5 szklanki mąki pszennej , 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 5 jajek , 500 g bakalii/ skórka pomarańczowa, rodzynki, suszonych moreli, kandyzowanej miesznki owocowej itp/
dodatkowo 250g cukru pudru.
WYKONANIE: Cukier , cukier waniliowy podgzej w wodzie aż do rozpuszczenia, dodaj do tego margarynę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie. Bakalie posiekaj i obtocz w mące. Ostudzony roztwór zmiksuj z żółtkami, nastepnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wszystko wymieszaj. Ubij pianę z białek i dodaj razem z bakaliami do ciasta, wymieszaj drewnianą łyzką. Ciasto wlej do foremki keksowej, wylożonej papierem do pieczenia i piecz około 1 godziny w 190 stopniach C.
Cukier puder zalej niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj , żeby powstał lukier. Ciasto polej lukrem i posyp bakaliami lub kolorową posypką.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz