Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
wtorek, 19 grudnia 2017
ZAKWAS DO CZERWONEGO BARSZCZU WIGILIJNEGO
SKŁADNIKI : czerwone buraki, 1,5 kg, 6 ząbków czosnku, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól kamienna do przypraw , kromka chleba razowego, cukier.
WYKONANIE:
Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki. Do dużego słoja wsyp na przemian buraki i przyprawy. Zagotuj 2 litry wody i rozpuść w niej 2 płaskie łyżki soli. Pozostaw do ostygnięcia. Bierzemy 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę cukru na litr wody. Do buraków wsyp cukier i wlej wodę z solą, tak żeby zakryć buraki. Na wierzchu połóż kromkę chleba razowego. Za 5-6 dni zakwas jest gotowy do spożycia. Możemy go dodać do wigilijnego barszczu.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz