Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 23 lipca 2015

BUŁKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI



SKŁADNIKI : kilogram mąki pszennej i 1 łyżeczka, 10 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3/4 szklanki cukru, 4 żółtka, pół kostki rozpuszczonej margaryny ,cukier waniliowy ,mleko 1,5 szklanki.

kruszonka- łyżka margaryny, 2 łyżki cukru, 1,łyżka mąki  pszennej.,
 białko do posmarowania bułek, margaryna do wysmarowania blachy, papier do pieczenia, dowolne owoce lub uprażone jabłka.

WYKONANIE; Przygotuj  rozczyn z drożdży, wcześniej zagotuj mleko i do ciepłego  dodaj drożdże łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Gdy rozczyn podrośnie ,wlej go miski, dosyp stopniowo mąkę, cukier, żółtka, cukier waniliowy.Wszystko dobrze wymieszaj i trzeba zagnieść ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną margarynę i ugniataj dotąd dopóki ciasto będzie odstawać od ręki. Gdy potrzeba to dosyp mąki. Ciasto przykryj  ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Dużą blachę posmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Z podrośniętego ciasta rób kulki i włóż łyżeczkę sezonowych owoców. Ja wykorzystałam uprażone jabłka. Gdy bułeczki podrosną posmaruj je białkiem i posyp kruszonką wykonaną z z margaryny , cukru i mąki. Wszystkie składniki zagniata się do uzyskania jednolitej masy.  Bułki piec w temperaturze 180 stopni 20 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowej roboty bułeczki drożdżowe mniam... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki są bardzo dobre.Zasyłam pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń