Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 29 marca 2017

WIOSENNE NOWALIJKI

Zaczęła się wiosna  , powinno się sięgnąć po nowalijki, które zawierają mnóstwo składników odżywczych  i witamin. Królową nowalijek jest rzodkiewka


Rzodkiewki zawierają duzo potasu, dużo związków siarki, posiadają właściwości odżywcze. Właściwości zdrowotne rzodkiewek znane były  starożytnym  Egipcjanom oraz Grekom. Była wówczas stosowana na poprawę trawienia. Rzodkiewka jest dobra na dolegliwości układu  pokarmowego, a także  działa żółciotwórczo i żółciopędnie . Jednak rzodkiewek nie powinny  jeść  osoby mające problemy z chorobami trzustki, wrzodami  i zespołem jelita drażliwego.

SAŁATA

Zdjęcie  pochodzi z Internetu.

Sałata zawiera  sporo witamin i składników mineralnych oraz wiele innych cennych substancji. W skład  sałaty wchodzą witaminy : C,E,A, D. B6. Ma też dużo wapnia, magnezu, potasu ,czy żelaza. Witamina E hamuje proces starzenia się skóry , natomiast witamina B 6  poprawia pracę  układu nerwowego.Sałata jest rośliną niskokaloryczną.

SZCZYPIOREK


Zdjęcie  pochodzi a Internetu.

Szczypiorek    zawiera duzo witamin : C, B1, B2, oraz kwas foliowy i pierwastki potas,chlor, wapń magnez, fosfor które  wspomagają pracę organizmu. Szczypiorek ma działanie bakteriobójcze i pobudza apetyt, a także jest pomocny  w obniżeniu ciśnienia. Ma również  wpływ na układ krążenia.


Jedzmy nowalijki, smacznego i na zdrowie !


1 komentarz:

  1. Zarówno rzodkiewkę jak i szczypiorek już w tym sezonie jadłam, na sałatę jeszcze się nie załapałam :D Mama coś się w tym roku spóźniła z sadzeniem tych nowalijek :D

    OdpowiedzUsuń