Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 22 września 2017

MARYNOWANA PAPRYKA

SKŁADNIKI :  Papryka, najlepiej czerwona

Zalewa : 3 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli.

Przyprawy :  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnkach

Oliwa rzepakowa do każdego słoika na wierzch , 1 łyżeczka.


WYKONANIE :Paprykę obierz z nasion i  wytnij białe części .Pokrój w paseczki i dokladnie umyj.  Nastepnie powkładaj do umytych słoików . Do każdego sloika powrzucaj  po 1 ziarnku ziela angielskiego, liść laurowy i po 2 ziarenka czarnego pieprzu.          Nie zapomnij o dodaniu oliwy do każdego sloika. Z podanych wyżej składników ugotuj przez około 10 minut zalewę  i wlej do papryki. Sloiki pasteryzuj po 30 minut / półlitrowe/. Zalewa starcza na 2,5 słoika 1/2 litrowego.

SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Moja mama potrafi konserwować warzywa do słoików :) Uwielbiam paprykę, ale ogórki konserwowe jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Anelise ! Uwielbiam paprykę i konserwowe ogórki. Niestety nie mogę nieraz ich jeść z powodu zdrowotnych.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń