Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

sobota, 7 kwietnia 2018

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

SKŁADNIKI :

3 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek, rodzynki, cukier waniliowy, 5 dkg drożdży,250 ml mleka ,125g margaryny palmy.


WYKONANIE:

Mleko lekko podgrzej / żeby było nie za gorące, nie za zimne, tylko letnie/,dodaj drożdże , łyżeczkę mąki pszennej i łyżeczkę cukru i wymieszaj. Przykryj i poczekaj  aż drożdże podrosną. Do miski wsyp przesianą  mąkę. W niewielkiej misce  utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. W garnuszku rozpuść  margarynę. Podrośnięty rozczyn wlej do mąki i wymieszaj ,dodaj masę żółtkową. Trzeba zagnieść  ciasto drożdżowe , pod  koniec dodając omączone w mące rodzynki i wlać rozpuszczoną margarynę.Dotąd wyrabiamy ciasto , oczywiście jak potrzeba podsypujemy mąką , aż nie będzie się przyklejało do rąk.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.Następnie formę babkową z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy do podrośnięcia. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy góra- dół około 30 minut , aż się zrumieni w temperaturze 180 stopni. Babkę po upieczeniu  polewamy czekoladą rozpuszczoną  w kąpieli wodnej z dodatkiem niedużej łyżki masła i łyżki wody.Potem  dekorujemy według  uznania. Ja posypałam wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz