Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

poniedziałek, 22 lipca 2019

ZIOŁA W NASZEJ KUCHNI

Lubczyk
od lewej rozmaryn,bazylia,liście selera , koper, natka pietruszki.

W naszej  kuchni używamy różnych ziół, bez  których nie możemy się  obyć..Najlepiej samemu, wyhodować z nasion i mieć w razie konieczności i przez cały rok świeże . Wszystkie zioła wyhodowałam sama za wyjątkiem lubczyka , stojącego na balkonie . Kupiłam sadzonkę na wiosnę  i się pięknie rozrosła.

LUBCZYK

Lubczyk jest przyprawą która ma właściwości lecznicze. Korzeń lubczyka zawiera kwasy organiczne, olejki eteryczne, wpływa na obniżenie poziomu złego  cholesterolu.Można go stosować na niestrawność , ma właściwości moczopędne ,oczyszcza organizm z toksyn,chroni przed chorobami serca,wpływa pozytywnie na układ moczowy i nerki.


ROZMARYN

Rozmaryn pasuje  do ciemnych sosów, warzyw i zup jarzynowych,smażonych ziemniaków, pizzy,dań z grzybów.Rozmaryn  ułatwia trawienie tłuszczu.

BAZYLIA
\
Bazylia wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Bazylia pasuje do wszystkich dań z warzyw szczególnie z pomidorów. Stosuje się ją także do potraw mięsnych i rybnych / szczególnie smażonych ryb i śródziemnomorskich/.

LIŚCIE SELERA

Liście selera, pomagają przy nadciśnieniu,stanach zapalnych,kłopotach trawiennych.Liście selera zawierają związki wspomagające  działanie naczyń krwionośnych, leczą stany zapalne,mają właściwości moczopędne.

KOPER

Koper wspomaga pracę jelit.

NATKA PIETRUSZKI

Pietruszka  nać odznacza się dużą wartością odżywczą, zawiera dużo witaminy C i beta karotenu. Wzmacnia ,oczyszcza organizm, poprawia  cerę i humor. Dodajemy ją do sałatek,past , posypujemy zupy.




2 komentarze:

  1. Bardzo cenne informacje,piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ,cieszę się że informacje zaciekawiły.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń