Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 12 maja 2020

BISZKOPT ŁACIATY Z KREMEM KARPATKOWYM



SKŁADNIKI

BISZKOPT:  6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia.2 łyżki kakao, jedna trzecia szklanki oleju.

KREM KARPATKOWY

750 ml mleka, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej ,szklanka cukru [ można dodać  nieco mniej ], 2 żółtka,250 g margaryny, posypka czekoladowa.

WYKONANIE

Oddziel białka od żółtek, posól odrobiną soli i ubijaj  dodając stopniowo cukier . Potem dodaj żółtka i wymieszaj.Następnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. na końcu wlej olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na pół , do jednej dodaj kakao. Do wyłożonej papierem blaszki wylej jasne ciasto na przemian z ciemnym. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po upieczeniu ciasto rzucamy o podłogę z wysokości 40 cm.To wtedy nie opadnie.
 Przystępujemy do wykonania kremu karpatkowego.  2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy dwa żółtka ,wsypujemy obie mąki i miksujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć , wlewamy mieszankę i gotujemy aż będzie gęste. Ucieramy  margarynę z przestudzoną masą .Krem wykładamy na ciasto i posypujemy posypką czekoladową. Mozna do ciasta dodać 2 tężejące galaretki rozpuszczone w 800 ml  gorącej wody i udekorować dowolnymi owocami.

SMACZNEGO !

2 komentarze: