Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 11 września 2020

BOTWINKA


 

 To  jest botwinka z działki mojej córki.Botwinka jest idealna na zupę , a świeże listki smakują także w sałatkach. botwinka jest mniej kaloryczna od buraków, zawiera mnóstwo potasu , trochę fosforu ,żelaza oraz witaminy z grupy A, B,PP i E, C. Niestety w botwince jest duża zawartość szczawianów , więc nie powinny ją jeść osoby z kamicą nerkową. Botwinka najlepsza jest w zupie zarówno na ciepło jak i na zimno{ chłodnik z botwinki}. Z kolei młode listki botwinki  wspaniale nadają się do sałat.


                     CHŁODNIK Z BOTWINKI

Składniki 

1 pęczek botwinki, 3 ogórki małosolne , pęczek rzodkiewki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 1/3 szklanki koncentratu buraczanego, 1  l maślanki, 1 szklanka wody , 4 jajka,sól  i pieprz do smaku.


Przygotowanie

Ugotuj buraki , a liście i łodygi pokrój ,obierz buraki i pokrój w kostkę. Wszystko to dodaj do miski, następnie dodaj pokrojone ogórki, rzodkiewki i posiekane koperek , szczypiorek.Na końcu dodaj koncentrat,wodę i maślankę i przypraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo i  dodaj do chłodnika.

SMACZNEGO !

1 komentarz: