Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 11 lipca 2013

JABŁECZNIK




SKŁADNIKI :  biszkopt - 6 jaj , 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru ,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy,

umyte, obrane i starte jabłka, cukier, 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe, bułka tarta do posypania formy i margaryna do posmarowania formy.

\WYKONANIE . Na początku upieczemy biszkopt. Białka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj żółtka i stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlej oliwę i dokładnie wymieszaj . Następnie ciasto  wylej do formy o rozmiarach 30 na 26 cm , wysmarowanej i posypanej bułką tartą . Piec w temperaturze 180 stopni , 25 minut. Jabłka przysmaż w garnuszku z cukrem z szklanką cukru. Ja mam już wcześniej przygotowane jabłka , w słoiczku. Wyjmuję jabłka do garnuszka i do ciepłych dodaję galaretki, tak żeby się rozpuściła. Gdy jabłka przestygną , kroję biszkopt na pół i na jednej połowie smaruję jabłka . Przykrywam potem drugą połową ciasta.
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Ojjjj, takie pyszności to ja uwielbiam jak na łasucha przystało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edytko ! Sądze że jak wykonasz to ciasto to będzie Wam wszystkim smakowało. Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Jabłecznik to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina uwielbia to ciasto. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

      Usuń