Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 12 listopada 2013

JABŁECZNIK Z PIANKĄ ORZECHOWĄ




SKŁADNIKI : 3 i pół szklanki mąki pszennej  , 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 5 jajek, margaryna tortowa- 1 kostka, 3/ 4 szklanki cukru pudru , do pianki szklanka wyłuskanych i drobno pokrojonych orzechów włoskich i pół szklanki cukru, szczypta soli, papier do wyłożenia prostokątnej i wysmarowanej margaryną formy, bułka tarta, 2 słoiki 0,5 litrowe gotowego musu z jabłek, a jak nie ma wcześniej wykonanych to trzeba 1,5 kg jabłek obranych i utartych usmażyć w garnku z dodatkiem 1 szklanki cukru.


WYKONANIE : W dużej misce wyrób kruche  ciasto , wsypując mąkę pszenną , wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 5 żółtek, cukier waniliowy, cukier puder, margarynę tortową.  Następnie schowaj je do lodówki na minimum 0,5 godziny , żeby się schłodziło.  W między czasie przygotuj jablka. Gdy ciasto się schłodzi ,wyłóż je na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczena. Ciasto posyp bułką tartą i nakluj widelcem. Na wyłożone ciasto nałóż masę jabłkową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 25 minut. Gdy ciasto się upiecze wykonaj masę z białek.  Do 5 białek ,wsyp szczyptę soli i ubijaj stopniowo dodając cukier i szklankę orzechów włoskich. Można zamiast orzechów włożyć płatki migdałowe. Też będą smakowały równie dobrze jak i orzechy. Ciasto  jeszcze trzymaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.

SMACZNEGO  !

6 komentarzy:

  1. No to narobiłaś apetytu ale przepis zapisalam i zrobię. Lubię ciasta z jabłkami. Pozdrawiam-Livia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że będziesz piekła to ciasto. Na pewno się uda. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Gotować potrafie ale za pieczenie chyba sie nie wezme, zbyt trudne:) Pozdrawiam-Kormoran

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba próbować , odważyć się pierwszy raz . Na pewno się uda. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. No Małgosiu alez pyszności dodałaś;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że kiedyś wypróbujesz to ciasto i będzie Ci smakowało. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń