Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 17 grudnia 2013

ZAKWAS BURACZANY

Przed świętami dobrze jest zrobić do czerwonego barszczyku zakwas buraczany. Dostalam ten przepis od znajomej i postanowiłam  go  przyrządzić.

SKŁADNIKI:   1 litr  zimnej przegotowanej wody,1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżka kamiennej soli  niejodowanej, do przetworów , 60 dag czerwonych buraczków - waga po obraniu, 6 dużych ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 2 goździki, 2 ziarnka ziela angielskiego, 5  ziarenek czarnego pieprzu, 1 kromka chleba razowego.

WYKONANIE : Zagotuj wodę i dodaj sól, cukier, dobrze wymieszaj  i odstaw do przestygnięcia.Czosnek i buraczki obierz umyj i pokroj w plasterki. Do dużego słoja powkładaj buraki i czosnek, stopniowo dodając pozostałe  przyprawy. Składniki zalewamy przestudzoną wodą i przyciskamy buraczki kromką chleba. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce na 7 dni. Następnie zakwas odcedzamy , przelewamy do butelek i wsadzamy do lodówki. Zakwas możemy  dodać pod koniec gotowania do barszczu np . z uszkami.Można też go wypić.

SMACZNEGO !




2 komentarze:

  1. Dobrze, że podałaś jak się robi taki zakwas ja nie znałam tego a szukałam w necie:) Przyda się. Pozdrawiam- Livia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że przyda się przepis. Pozdrawiam- Małgosia.

    OdpowiedzUsuń