Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 27 lutego 2014

TLUSTY CZWARTEK



Dzisiaj jest Tłusty Czwartek , więc proponuję upiec samemu pączki.

SKŁADNIKI : 1 kg mąki, cukier waniliowy, cukier puder do posypania pączków ,1/ 2 szklanki cukru 10 dkg drożdży, 6 żółtek, mleko 250 ml., łyżka spirytusu, tłuszcz do smażenia pączków,pół kostki margaryny Kasia., marmolada.

WYKONANIE : Mleko podgrzej żeby było letnie , dodaj pokruszone drożdże,1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj , przykryj ściereczką i postaw do podrośnięcia. W niewielkiej misce utrzyj cukier, cukier waniliowy i żółtka, aby podwoiły swoją objętość. Białka można wykorzystać do czego innego. Do dużęj miski wsyp przesianą mąkę , wlej podrośnięty  rozczyn i dodaj ubite żółtka. Z tych składników  wyrób drożdżowe ciasto pod koniec dodaj przestudzoną lekko margarynę i spirytus lub inny alkohol. Wyrabiaj ciasto do momentu aż nie będzie kleiło się do rąk. Pozostaw w ciepłym miejscu do podrośnięcia i przykryj ściereczką. Gdy ciasto podrośnie szklanką wykrawaj krążki.Na jednym krążku połóż  marmoladę , przykryj drugim krążkiem i uformuj kulkę.  Pączki pozostaw do wyrośnięcia.  Następnie wrzucaj je do rozgrzanego tłuszczu tak żeby pływały, zlepieniem  do góry. Upieczone pączki połóż na papierowym ręczniku, żeby tłuszcz ze smażenia pozostał na papierze. Przestygnięte pączki posyp cukrem pudrem. Można zamiast marmolady dodać budyniu, czekolady. Pączki mogą również polukrowane i posypane skórką pomarańczową.

SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Gotować lubię i chyba potrafię ale za pieczenie a już za pączki to bym się chyba bal zabrać:( Chyba jednak wolę kupić:( Pozdrawiam - Kormoran

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś można się odważyć i spróbować samemu. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

      Usuń
  2. Bez dwóch zdań , paczki własnej roboty są najlepsze na świecie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edytko . Masz zupełną rację, popieram. Zasyłam pozdrowienia.

      Usuń