Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 15 sierpnia 2014

DŻEM ZE ŚLIWEK RENKLOD




SKŁADNIKI : śliwki renklody,cukier, kilka jabłek.


WYKONANIE: Jabłka i śliwki umyj  i obierz. Śliwki wsyp do garnka i mieszaj żeby puściły sok. Mieszaj tak ,żeby się nie przypaliły. W razie konieczności podlej niewielką ilością wody. Wsyp cukru według  uznania i gotuj aż do zgęstnienia na  wolnym ogniu. Do drugiego garnka wsyp jabłka i  gotuj , aż powstanie z nich mus. Następnie dodaj do śliwek i mieszaj aż dżem będzie gęsty. Gorący dżem włóż do umytych słoików. Dobrze zakręć i postaw wieczkami do dołu. Pasteryzuj 25 minut słoiki 0,5 litrowe, a po dżemach 20 minut od chwili zagotowania.

SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. A takiego dżemiku to ja dotąd nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń