Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 6 sierpnia 2014

JEDZMY JABŁKA

 
 
 
 
Jabłka chronią przed zawałem , zaparciami , wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Powinno się zjadać przynajmniej dwa jabłka dziennie, jedno dla zdrowia , drugie dla urody. W owocach najcenniejsze to gniazda nasienne i skórka.. W nich jest najwięcej pektyn, które oczyszczają  nazszz organizm z substancji trujących. Pektyny usuwają z naszego organizmu  resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit.Jabłka zmniejszają  wchłanianie cholesterolu, a więc zapobiegają miażdzycy  i chronią przed zawałem. Jabłka zawierają kwasy takie jak jabłkowy i cytrynowy .Najwięcej w jabłkach jest witaminy C, która  wzmacnia układ odpornościowy. Jabłka  wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają także działanie moczopędne. Są bogatym źródłem potasu  i żelaza.
Z jabłek można wykonać wiele potraw ; soki,sałatki, ocet jabłkowy, ciasto, musy . Proponuję wykonanie  przecieru jabłkowego i dżemu jabłkowo- śliwkowego.
 
PRZECIER  JABŁKOWY
 
SKŁADNIKI : jabłka ,cukier do smaku.
 
WYKONANIE :  Jabłka umyj , obierz i drobno pokrój lub utzyj na tarce. Wsyp do garnka , mieszaj , żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodaj cukier  według uznania. Gorący przecier włóż do słoików i pasteryzuj , słoiczki 0,5 litrowe 25 minut, a słoiczki po dżemach 20 minut. Taki przecier zimą przydaje się do ciasta, lub do naleśników albo można posmarować chleb.




 
 
 
SMACZNEGO !
 


DŻEM ŚLIWKOWO- JABŁKOWY

SKŁADNIKI: Jabłka, śliwki, cukier




WYKONANIE ; Jabłka i śliwki umyj i obierz. Do garnka wsyp oddzielnie śliwki , odzielnie  pokrojone jabłka.  Owoce cały czas mieszaj żeby się nie przypaliły, jak potrzeba to wlej nieco wody. Gdy owoce będą już rozgotowane ,przesyp  je do jednego z garnków i dodaj cukru.  Cały czas mieszaj , aż masa będzie gęsta. Gorący dżem przelej do słoików i pasteryzuj  25 minut  słoiki 0,5 litrowe, a 20 minut słoiki po dżemach. SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Wspieram polskich sadowników i jem jabłka. Robię też soki. To najzdrowszy owoc a nie wiedzialam, że można też ze śliwkami. Chętnie spróbuję i taki rodzaj. Pozdrawiam-LIvia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Livio ! Cieszę się ,że lubisz jabłka. Jak spróbujesz ze śliwkami to myślę , że będzie Ci smakowało. Pozdrawiam CIę bardzo serdecznie -Małgosia.

      Usuń
  2. Przecier jabłkowy to prawdziwa pychotka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edytko ! Ja też bardzo lubię przecier jabłkowy, jak również cała moja rodzina. Przesyłam Ci pozdrowienia.- Małgosia.

      Usuń
  3. No ja nie umiem ale lubię jeść :) Pozdrawiam z kliniki. Chory to może pomarzyć o takiej pycjotce:0
    --Kormoran

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Kormoran ! Niestety narazie nie możesz sobie pojeść przecieru jablkowego. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia- Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka lubię średnio, ale w obliczu ostatnich wydarzeń polubię je znacznie bardziej!

    OdpowiedzUsuń