Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 28 listopada 2014

CIASTO KRUCHE Z KREMEM I MASĄ ŚMIETANOWĄ



Do wykonania tego ciasta wzorowałam się ciastem pychotka  inaczej ,, Pani  Walewska ''.


SKŁADNIKI : ciasto kruche - 5 żółtek,  3 i pół szklanki mąki pszennej , 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szklanka cukru pudru, margaryna tortowa 250 g, łyżka śmietany 18 %.

masa śmietanowa-  wiórki z czekolady, 2 dowolne śmietanfixy, 0,5 litra śmietany kremówki 30 % , 3 łyżki  cukru pudru.

krem - 2 bydynie śmietankowe, 1 kostka margaryny tortowej, 0,5 litra mleka, 3 łyżki cukru.

dodatkowo - dżem porzeczkowy.

WYKONANIE : Z podanych składników wykonaj ciasto kruche , ugniatając je. Ciasto podziel na 2 części i wstaw na 30 minut do lodówki. Dwie blachy o jednakowych rozmiarach nasmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. / rozmiary blachy- 25 na 36 cm/. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na blaszki. Ciasto nakłuj widelcem i każde posmaruj dżemem porzeczkowym.  Wstaw każdą z blaszek oddzielnie  do piekarnika i trzeba piec 25 minut  w temperaturze 180 stopni.

Z mleka , cukru i  budyniu ugotuj  budyń i odstaw do ostygnięcia.   Dodaj margarynę i utrzyj  na gładką masę. Na jeden z placków wyłóż krem i przykryj drugim plackiem.

Następnie ubij śmietanę z dodatkiem śmietanfixów i cukru pudru , wyłóż na ciasto. Posyp to wiórkami z czekolady. Ciasto można udekorować dowolnie według uznania.

SMACZNEGO !






6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. W sam raz na zimowe wieczory z aromatyczną herbatką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu ! Ciasto jest bardzo smaczne i można je jeść z ciepłą herbatką lub kawką , w żalezności ,co kto lubi. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Ożżż ,jakie pyszności tu u Ciebie na stronie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edytko ! Warto się pokusić i wykonać to ciasto. Na pewno będzie Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Ojej. Aż muszę sięgnąć natychmiast po coś słodkiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Anielise ! Najlepiej wykonaj ciasto według mojego przepisu . Sądzę , że będzie Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń