Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 15 stycznia 2015

BISZKOPT MAKOWY Z GALARETKĄ I BRZOSKWINIAMI



SKŁADNIKI : Biszkopt- 6 jajek, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku,2 łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżek oleju.

krem : 5 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach , 2 budynie śmietankowe lub waniliowe , 1 szklanka wody , 1 cukier waniliowy , 250 g masła lub margaryny.

dodatkowo : brzoskwinie w puszce  / syrop zachować/  ,dwie galaretki np z owoców leśnych , może być wiśniowa, paczka okrągłych biszkoptów.

WYKONANIE : Ubij białka, dodaj cukier,żółtka,mąkę pszenną , proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 37cmx24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia około 45 minut. Ciasto przekrój na pół. Galare4tki rozpuść w litrze wody i odstaw do stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotuj. Wodę , budyń , żółtka roztrzep i wlej do gotującego się soku. Postaw do ostygnięcia i następnie zmiksuj z masłem. Na jednej części biszkoptu posmaruj 1/3 kremu . Na kremie rozłóż pokrojone w ćwiartki biszkopty i brzoskwinie. Zalej to tężejącą galaretką . Drugą część kremu posmaruj  od spodu biszkopt / łatwiej jest posmarować biszkopt i przyłożyć do ciasta/. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta i udekoruj dowolnie. Np brzoskwiniami i posyp wiórkami kokosowymi. Można też nie zostawiać na wierzch kremu, tylko  z białek zrobić piankę dodając 1,5 łyżki rozpuszczonej w pół szklanki ciepłej wody , żelatyny i posypać np. startą gorzką czekoladą.

SMACZNEGO !

7 komentarzy:

  1. Coś cudownego <3
    Ale ponad moje umiejętności :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię , że to nic trudnego i można wypróbować, na pewno się uda. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. -- a ja sobie zaszaleje i zrobię... mam akurat wolna chwilkę // znaczy w ten weekend nie piekę dla nikogo ciast//, więc wypróbuję... zastanawiam się tylko , czy biszkopty nie będą zbyt suche i czy je czasem nie nasączyć lekko.. zobaczę... - jak sądzisz?
    -- pozdrawiam.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. -- i jeszcze raz ja... przepis już sprawdzony, i zapisany w zeszycie...
      -- pyszota...

      Usuń
    2. Witaj alik !Biszkopt nie wychodzi zbyt suchy ale można go nasączyć .Na pewno będzie smaczny. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Fantastycznie to ciacho wygląda, takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edytko ! Mnie też się podoba. Smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń